Tüm Büyüler

Ramazan Ayı ve Önemi

Ramazan ayının önemi ve orucun sağlığa faydaları ile ilgili tüm bilgileri yazımızdan okuyabilirsiniz...

İslam’ın beş şartın biri olan oruç tutmak eylemenin gerçekleştiği ay mübarek ramazan aydır. Ramazan ayı Kuran-ı Kerim indirildiği aydır. Bu mübarek ay sadece oruç tutulan bir ay olmamakla birlikte nafile namaz, sadaka, zikir, yardım, ibadet sabır, rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Hayatımızın sadece bir aylık bir sürecinde yer alan ve binlerce fazileti bulunan ramazan ayını tüm güzellikleriyle yaşamak son derece önem arz ediyor.

Ramazan ayı insanlar için ruhen ve bedenen temizlenme kötülüklerden ve günahlardan arınma aydır. Uzmanlar uzun süren açlık durmalarında vücudun kendini yenilediğini, toksinlerin vücuttan atıldığını bildiriyor. Diğer taraftan oruç kendi bereketiyle geldiğinden sofralar zenginlik, birlik ve beraberlik duygularının yaşandığı mutlu anlar olarak değerlendiriliyor.

Ramazan ayı çocukların beklide en mutlu olduğu aylar arasında bulunuyor. Çünkü Ramazan ayı, aile bütünlüğünün sağlandığı sahur ve iftar sofraları, iftardan sonra gidilen teravih namazlıları ile diğer aylardan farklı olarak yaşanıyor. Ramazan ayı ayrıca yeni bir hayata başlamanın ilk adımını bizlere sunuyor. Yaptıklarından pişmanlık duyanların tövbe ederek dini vecibelerini tam olarak yerine getirmek isteyenler için ramazan ayı bir dönüm noktası olarak kabul edilebiliyor.

İçindekiler

Oruç ve İbadet

Resulullah’ın Ramazan-ı şerif ayı içerisinde esirleri azat etmesi, amirlerin emri altındaki kişilerin işlerini hafifleterek ibadet etmelerinde kolaylık sağlaması bu ayda ahireti kazanmak için sunulan fırsatlar arasına bulunuyor.
Ramazan ayı boyunca oruç tutmak kendi başına bir ibadet olmakla birlikte, diğer ibadetlerin de tam anlamıyla yerine getirilmesinde büyük bir fırsat sunuyor. Aklı ve genel sağlığı yerinde, ergenliğe erişmiş her birey için oruç tutmak farz hükmündedir.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruçla insanların kötü eylem ve düşüncelerden uzaklaştığı daha yardımsever, daha mutlu olduğu görülüyor. Ramazan ayı birlik ve berberliğin tam anlamıyla yaşandığı omuz omuz teravih namazının kılındığı, bin aydan daha hayırlı, rahmetin ve bereketin olduğu mübarek bir aydır.

Bu noktada insanlar aç kalmanın ne denli zor bir durum olduğunu, hayatta yeme içmenin ve özgür olmanın ne kadar önemli olduğunu anlayarak ibadet etmenin mutluğunu ve faziletini yaşayabiliyor. Özellikle ramazan ayı içerisinde gerçekleştiren nafile namaz sadaka zikir ve diğer nafile ibadetler için verilen sevap diğer aylarda yapılan farzlar gibidir söylemi bizlere oruç ve ibadet sinerjisini en iyi şekilde açıklıyor.

Oruç Nedir?

Sabır insanların amacına ulaşmasında çok önemli bir durum halidir. Oruç da sabrın en iyi şekilde sınandığı ve sonucunda insanları dünya hayatında mutluluğa ve huzura götürürken ahirette hayatında ise cennet kapılarının aralanmasına vesile oluyor. Oruç fiiliyat anlamında kişinin imsak vaktinde yeme içme gibi eylemlerin tamamını bilinçli şekilde keserek(orucu bozan her şey) iftar vaktinin gelmesiyle birlikte tekrar yeme içmeye başlanması oruç tutma olarak tanımlanıyor.

Oruç tutmak sadece aç kalmak veya diğer ihtiyaçların belirli bir zaman aralığında kısıtlanması değil, mübarek ramazan ayı içerisinde diğer ibadetlerin e iyi şeklide yapılması, günah unsurlarından, kötü arınması söylemlerden uzaklaşılması bedenen ve ruhen oruçlu olma ile dünya hazlarında uzaklaşılmasıdır.

Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Oruç çeşitlerini farz, vacip, nafile ve mekruh olmak üzere 4 gruba ayrılıyor. Bu gruplarda yer alan farz olan oruç ramazan ayı içerisinde tutulan oruç iken, adak orucu nafile oruç kazası ve kefaret oruçları vacip olan oruçlar arasında bulunuyor.

Ayrıca ramazan bayramı 1. günü ile kurban bayramının 4. günü tutulan oruçlarda mekruh olan haram olan oruç olarak ifade ediliyor. Farz ve vacip olan dışında kalan oruçlar nafile oruç olarak tanımlanıyor. Nafile oruçlar da kendi içinde tutulma zamanlarına göre farklı isimlerde tanımlanıyor.

Nafile Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Sevap kazanma yolunda tutulan oruçlardan olan mendup, tatavvu veya müstehap olarak da adlandırılan nafile oruçlar farz ve vacip dışında kalan oruçlardır.

Bu oruçları şöyle sırlayabiliriz;
Aşure orucu
Şevval orucu
Her ay üç gün oruç
Pazartesi-Perşembe Orucu
Zilhicce Orucu
Dâvud (a.s) orucu
Arefe günü orucu
Haram aylarda oruç
Şâban ayı orucu

Nafile oruçlar oruç tutmanın mekruh olmadığı tüm günlerde tutulabilir. Sağlıklı her birey oruç tutarken he sıhhat buluyor hem de sevabını kazanıyor. Bu nedenle toplumsal ön yargılardan ve kötü düşüncelerden uzaklaşarak ramazan orucunun yanında vacip ve nafile oruçlarının tutulması da son derece önemledir.

İftar Nedir? Ne Anlama Gelir?

Ramazan ayı içerisinde tutulan orucun günün sona ermesi ve akşam ezanın okunmasıyla orucun açılması ve yeme içme başlama zamanı iftar vakti olarak tanımlanıyor. Allah rızası için farz vacip veya nafile olarak tutulan orucun güneşin ufukta tamamen kaybolması iftar saatinin girmesiyle orucun sonra bir şeyler yeme suretiyle açılması iftar anlamına geliyor.

Ramazan ayının beklide en güzel anlarından biri olan iftar, küçük büyük herkesin yaşaması gereken kıymetli zamanlar arsıda bulunuyor. İftar sofraları birlik beraberliğin ve aile bütünlüğünün sağlandığı rahmet ve bereketin olduğu özel sofralardır.

Sahur Nedir? Ne Anlama Gelir?

Sahur kelime anlamıyla; bırakmak, el çekmek, terk etmek olarak ifade ediliyor. Oruç tutanların gün doğmadan hemen önceki zaman diliminde yeme içmeyi kestiği orucun gereklerini yerine getirmeye başladığı an imsak vaktidir. İmsak vaktinden önceki zaman diliminde yeme içme faaliyetlerinin yapıldığı zaman ise sahur olarak tanımlanıyor.

Sahur vakitleri oruç tutmaya niyet almanın temelini oluşturuyor. İnsanlar sahur vakitlerinde Müslümanlar ruhen huzurlu olmayı ve oruç tutmanın heyecanını aynı sofrayı paylaştıkları kişilerle yaşıyor. Sahur diğer öğünlerden farklı zamanda gerçekleştiğinden özellikle çocuklar için oldukça heyecan verici ve ilgi çekici olabiliyor. Bu nedenle çocuklarında sahur kaldırılması orucu sevdirme açısından önem taşıyor.

Oruç ne zaman bitiyor?

Oruç 1 mayıs 2022 tarihinde son bulacak.

Oruç İslam'ın şartlarından biri midir?

Oruç İslam’ın şartlarından biridir.

Ramazan ayının sağlığa faydası var mı?

Ramazan ayının sağlığa büyük faydası vardır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Makbule dedi ki:

    Allah hepimizin tuttuğu oruçları kabul eylesin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu